Dags att skapa en onlinekurs? 

Då har du kanske börjar googla på teknik och plattformar?

Då vill jag berätta varför jag hoppas att du väntar lite med det. 

Ett av de allvarligaste misstagen (allt för många) gör är att börja med tekniken. Man tänker att ja, det är ju det som jag saknar. Resten har jag ju. Mitt kursmaterial är i stort sett klart. Det behvöer jag bara flytta över... 

Och så börjar man fråga runt och googla på olika verktyg som man TROR att man kanske kommer att behöva. Man kollar kostnad och försöker läsa på. 

Och snart märker man att det är en DJUNGEL därute...

Jag får ofta frågor som rör det här: "Vilken plattform använder du?""Känner du till plattformen X?""Plattformen Y har varit i kontakt med mig, vad säger du om dem?"

Då brukar jag svara ungefär så här: ​

Jo, jag känner till plattform X och Y (och ofta Z, Å, Ä, Ö också). Men skulle jag ge dig ett råd här och nu skulle jag inte hjälpa vare sig dig eller dina slutkunder. 

Tvärtom.

Jag skulle stjälpa. 

För så här är det nämligen, den kursplattform som kommer att passa just dig och din business vet varken du eller jag – förrän om ett tag. (Får du generella råd av någon, undvik lyssna, det är sällan seriöst).

Att snabb-tipsa om en plattform är som att tipsa om färdsätt innan man vet vart du ska åka, vilka som ska åka med dig och hur länge ni ska vara borta.

Jag fattar att man tänker, jag behöver bara flytta över min kurs till en plattform (särskilt när man redan kan sitt ämne och sin publik mycket väl) men det är en STOR risk att börja där (även för den bästa utbildaren).

Först behöver du göra ett förarbete och anpassa ditt kursmaterial till webben. 

Det här förarbetet är en förutsättning för att lyckas. För som jag brukar säga: alldeles för många onlinekurser som finns därute blir inte tillräckligt bra. De lyckas inte lösa slutanvändarens problem. Det ÄR svårare att utbilda online än att utbilda offline. Det kräver ett mer stringent angreppssätt. 

Men, när du gör förarbetet betalar det sig i tid och pengar vad gäller produktionen, marknadsföringen och själva leveransen.

Ja, det betalar sig många gånger om. 

Dina kunder kommer att få en bättre upplevelse, de kommer att få ett bättre slutresultat och inte minst kommer du att kunna trygga upp din egen frihet och sinnesro. Du kommer att kunna lita på att din kurs klarar jobbet. 

Du kommer att kunna vila i att du har byggt den mest optimala kursen och valt den bästa tekniken för just dina behov och förutsättningar. 

Jag säger det igen: börjar du med tekniken riskerar det att bli en dyr och tidskrävande återvändsgränd. Detta till trots, vill jag ändå bjuda på några tips på vad du behöver tänka på när det gäller just lärplattformar.

Sju snabba tips för val av lärplattform:

1. Den ska vara prisvärd (passa din budget även om du inte skulle sälja något)

2. vara enkel att röra sig och använda för producenten (alltså för dig)

3. den ska sätta kurstagarens lärande i fokus (inte bara på marknadsföring och sälj)

4. det betyder att ge en sjysst upplevelse för kurstagarens (snygg, lättnavigerad, intuitiv, modern)

5. ge möjlighet att anpassa efter din grafiska profil och matcha dina övriga produkter på nätet. (Matcha ditt varumärke)

6. med andra ord: har de funktioner som du och dina kunder behöver.

7. Börja med något lagom enkelt. Något du vet att du verkligen behöver JUST NU. Inte något du kanske kan komma att behöva imorgon. Det händer så mycket i branschen och det går inte at gissa kommande behov idag. 

Så vänta med teknik och lärplattform. Det kommer senare i processen. Vill du få fler råd hur just du skulle kunna börja för att göra RÄTT från start? Boka ett kostnadsfritt onlinekurssamtal och få skräddarsydda råd av en av Sveriges mest erfarna DIY elearningspecialister – helt gratis under 25 minuter. 

Gratis startguide – kom igång online!

Ladda ner "Startguiden – din expertis online" och få svar på många frågor du har (och flera som du inte visste att du också borde ställa)!

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK