Bygga onlinekurs = bygga hus

Vet du vad?

Våren 2021 började jag projektera, planera och bygga hus. Idag står där faktiskt ett litet rött ladhus, i en gammal dalaby, strax utanför Leksand. Ett hus där jag kommer att kunna bo och jobba åtminstone under sommarhalvåret. (Ett hus där vi också kommer att kunna ha dagskurser i hur man bygger riktigt bra onlinekurser.)

Gång på gång under resan har jag fraperats av hur många paralleller det finns mellan att bygga sitt första hus och att bygga sin första onlinekurs!

broken image

Båda är:

 • Makalöst uppslukande: Man blir helt fast i projektet då det både är så roligt och har så många parametrar att ha koll på.
 • Galet tidsödande: Det tar betydligt mer tid än man tror, trots att man redan beräknat betydligt mer tid än man tror behövs.
 • Mååånga beslut: Varje liten detalj kräver ett klokt och övervägt beslut, och ofta är det beslut som riskerar att påverka andra saker, långt senare i processen.
 • Snabbt iväg: Det barkar snabbt iväg och kostar en massa x, y, z. (Det kostar tid (som redan konstaterats) men också en massa pengar, energi, sociala resurser, etc).
 • Specialistkompetenser: Man behöver anlita (eller behöver lära sig) flera komplexa områden (Hus: avlopp, vatten, grund, miljövänligt/giftfritt, färgsättning, estetik, arkitektur, kostnad/budget, etc. Onlinekurs: webbpedagogik, interaktivitet, mediekanaler, lönsamhet/budget, copywriting, filmning, ljud och ljussättning, design, etc, etc).
 • Ingen plan = katastrof: Att improvisera är en garanterad väg till dyra misstag.
 • En gigantisk kompromissutmaning: Tid, budget, effekt, kompetens och ambitioner - allt måste balanseras och vägas noga.
 • Emotionell berg-och-dalbana: Man pendlar mellan vånda, oro, frustration, tillfredställelse, seger och framtidshopp.
 • "Good enough is good enough": Det är en balansgång mellan att komma i mål och att faktiskt låta varje beslut få ta den tid det behöver. Men till syvende och sist är det viktigare att bli klar än att allt ska bli perfekt. (Det är dyrt att ha ett halvfärdigt hus bara stå och ticka pengar. Och det är dyrt att inte få ut sin kurs till kunder som kan få stor glädje av kursen.)
 • Del av något större: Både ladhus och onlinekurser är en del av en större infrastruktur. Den är en del i ett sammanhang, vare sig det är en by, ett kvarter en kundresa eller ett tjänsteutbud.
 • Ska ge värde: Både ladhus och onlinekurser ska generera värde för både dig själv och andra i många år framöver.
 • Kreativt, givande och kul: Båda projekten är exceptionellt lärorika och personlighetsutvecklande.

Sammanfattningsvis handlar det om:

 • Anlita professionell hjälp i början. Det är riskabelt att ’wing it’ och bygga längs med vägen. Ska du bygga ett hus kan en arkitekt lyfta dina idéer, väga in behov och förutse aspekter du själv inte tänkt på. På samma sätt kan en "eLearningarkitekt" förekomma och säkerställa ett bra slutresultat.
 • Boka in gott om tid i kalendern: Att bygga sitt första hus/onlinekurs kräver ofta betydligt mer tid och energi än många inledningsvis tror. Jämför gärna det första onlinekursbygget med att skriva en faktabok.
 • Vad kan och vill du göra själv: Få är bra på allt. Men alla är bra på något! Fundera över vad du gärna gör själv och var du vinner på att anlita professionell hjälp. Både huset och onlinekursen är skapat av en intrikat kombination av specialistkompetenser och det LÖNAR sig ofta big tajm, att delegera vissa moment. Det blir en klok investering/besparing både i det korta och långa loppet.
 • Enjoy: Minns att ha kul och att njuta av processen!

 

P.S. Om du står i startgroparna att skapa och sälja din första onlinekurs, boka gärna ett kostnadsfritt strategisamtal. Då kan vi undersöka vilken typ av lärprodukt och strategi som passar dig, dina kunder och din business bäst.

Jag tar även uppdrag för dig som redan har en mer eller mindre färdig onlinekurs och vill vässa den ytterligare. Kanske är det dags att ta ett omtag för att öka engagemang, upplevelse och resultat för dina slutanvändare? Kanske är det dags att anpassa den så att den bättre passar in i hela företagets tjänsteutbud? Låt oss se vad vi kan hitta på! Även du är välkommen att boka ett förbehållslöst, kostnadsfritt strategisamtal.