Return to site

Vilken plattform ska jag välja?

Lärportal, kursplattform, LMS passar dig?

Har du börjar googla på teknik och plattformar?

Jag får ofta frågor om tekniken:
"Vilken plattform använder du?"
"Känner du till plattformen X?"

"Plattformen Y har varit i kontakt med mig, vad säger du om dem?"

Ofta brukar jag svara så här: ​

Yes, jag känner till plattform X och Y (och ofta Z, Å, Ä, Ö också för den delen). Men skulle jag ge dig ett rakt svar skulle jag inte hjälpa dig eller dina slutkunder. Jag skulle inte hjälpa dig att bygga en riktigt bra onlinekurs.

Tvärtom.

För så här är det nämligen, den kursplattform som passar just dig och din business vet vi inte – förrän om ett tag.

Att snabb-tipsa om en plattform är som att tipsa om färdsätt innan man vet vart personen ska åka, vilka som ska åka med och hur länge de ska vara borta.

Hela 99 % av alla företagare (Det här gäller även de mest erfarna kursledarna. Ja, du läste rätt: det gäller ÄVEN de mest erfarna experterna..!) behöver göra ett grundligt digitalpedagogiskt förarbete för att kunna veta vilken teknik som blir bäst – för dem, deras kunder och deras utbildningsverksamhet.

Det här förarbetet krävs för att du (eller vi tillsammans) ska kunna se vilket koncept och därmed vilka tekniska funktioner som jUST DU kommer att behöva, som passar din budget, ditt ämne och dem du hjälper. Och gör du förarbetet betalar det sig i tid både vad gäller den kommande produktionen, marknadsföringen och själva leveransen.

Många gånger om.

När du lägger en digitalpedagogisk grund lönar det sig flera gånger om – i din egen frihet, kundens upplevelse samt slutresultat och inte minst i din egen tillfredställelse och stolthet.

Du kommer att kunna vila i att du har byggt den mest optimala kursen.

Även om jag kan förstå att det lockar, och kan verka logiskt att utgå från det tekniska (särskilt när man redan kan sitt ämne och sin publik mycket väl) så är det nästan alltid FÖR tidigt att börja där. För även om du är en van kursledare, har konsultat och handlett länge och kan dina kunder utan och innan, är en onlinekurs en ANNAN kanal och kräver ett tuffare pedagogiskt upplägg än en realtidskurs gör.

Jag säger det igen: börjar du med tekniken riskerar det att bli en dyr och tidskrävande återvändsgränd. Detta till trots, vill jag ändå bjuda på några tips på vad du behöver tänka på när det gäller just lärplattformar.

Sju kriterier för val av lärplattform:
1. Den ska vara prisvärd (passa din budget även om du inte skulle sälja något)
2. vara enkel att röra sig och använda för producenten (alltså för dig)
3. den ska sätta kurstagarens lärande i fokus (inte bara på marknadsföring och sälj)
4. det betyder att ge en sjysst upplevelse för kurstagarens (snygg, lättnavigerad, intuitiv, modern)
5. ge möjlighet att anpassa efter din grafiska profil och matcha dina övriga produkter på nätet. (Matcha ditt varumärke)
6. med andra ord: har de funktioner som du och dina kunder behöver.

7. En plattform ditt företag kan växa i.

Men som sagt.

Jag önskar att du kan tänka dig att backa lite från teknikfrågan åtminstone ett tag, och se ditt content, ditt upplägg och din publik med lite nya ögon. Jag vill att du ska lägga ett digitalpedagogiskt och marknadsmässigt fundament först.

Först då kan du (eller vi tillsammans) se vilka funktioner som just du kommer att behöva, och därmed vilken plattform som blir bäst för dig.

I det långa loppet.

För det som passar din kollega passar inte nödvändigtvis dig. ONE SIZE DOES NOT FIT ALL.

Hela produktionsarbetet (från kursidé, målgruppssegmentering, digitalpedagogik, konceptval, lärplattformsval, hela produktionsprocessen: filma, redigera, implementera och göra en lansersingsplan, mm) är något vi jobbar med i Webbkursprogrammet.

Du får stöd – från där du står idag, till att ha en egen säljklar onlinekurs som kan avlasta dig i tid och förändra dina kunders liv – i många långa lönsamma år framåt.

Vill du prata mer om det här? Då är du välkommen att boka ett gratis 25-minuterssamtal. Då kan vi undersöka om Webbkursprogrammet kan vara rätt väg för dig.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK