Return to site

10 sätt att utbilda online

För dig som tänker att du måste bygga en onlinekurs, som alla andra

Ja, jag tror på onlinekurser. 

Men nu är det ju så att alla vinner INTE på att bygga en onlinekurs.

Det finns flera sätt att utbilda via webben.

Bara för att man vill hjälpa fler människor så behöver det inte betyda att en onlinekurs är den bästa vägen att gå.  

10 sätt att ta din kunskap online  

1. E-bok Viss kunskap gör sig fint som en e-bok. En e-bok kan vara en handbok, en introduktion, större steg-för-steg-manual, intervjuer, fallstudier, etc.  

2. Mejlkurs En mejlkurs är (ofta) en (mer eller mindre) textbaserad kurs som skickas ut via mejl. Här kommer varje lektion till kurstagarens inbox under låt oss säga 10 eller kanske 30 dagar. Fördelen är att kursen kommer till en plats där din kund ofta loggar in. En bra mejlkurs har ofta korta lektioner med tydliga munsbitar som läsaren kan applicera direkt i sin vardag.

3. PDF-dokument Viss information passar bäst som en utskrivbar lista som man kan ha nära till hands, utan att behöva slå på datorn. Här kan dina kunder ladda ner en steg-för-steg-manual, recept, checklista, eller liknande. Ibland är det alldeles tillräckligt.

4. Podcasts eller videocasts Skapa ljud- eller filmsändningar på olika teman. Här kan du prata själv eller intervjua någon som du och din målgrupp kan vara intresserad av. Det här passar bättre om ditt content funkar fint att lyssna till, kanske på en promenad eller när man kör bil eller åker buss.

5. App I en app kan du placera somligt lärstöd. Det kan vara tillvägagångsätt, parlör, tillämplingar, manual eller annat material som kursdeltagarna behöver ha till hands via sin mobil eller platta.

6. Mervärdeskurs eller en add-onkurs Att blanda offline med online är alltid en vinnare. Här behåller du det som funkar live/på plats och lägger till något moment som med fördel kan ske via webben.

7. Masterminds Masterminds innehåller ofta en mer exklusiv handledning och/eller ett teamwork där ni arbetar kring ett tema eller problem. Antingen är det du som leder gruppen eller så delar gruppen på ansvaret. Det här sker i realtid och kan till exempel ske via Skype eller Zoom.

8. Realtidskurs Här erbjuder du coach/konsultsessioner i realtid online, Det här är något du kan erbjuda både individuellt och/eller i grupp. Du kan enkelt använda programvaror som till exempel Skype eller Zoom. (Det här är ett enklare sätt att utbilda än att utbilda via det jag vanligtvis menar med en onlinekurs.)  

9. Medlemsprogram/Membership sites Det här är en slags prenumeration på en social samlingsplats där du kan också lägga upp material. Ett medlemsprogram passar ofta innehåll som kräver en större grad av integration över en längre tid. Till exempel kan ämnen som personlighetsutveckling, matlagning, musik, konst passa perfekt till detta. Ofta erbjuder man träffar i grupp, och någon form av forum där du eller deltagarna kan kommunicera, ställa frågor och ge svar.  

10. ONLINEKURSER Det här är det jag har specialiserat mig på. En onlinekurs kan vara en mer eller mindre förinspelad produkt som innehåller video, ljud, text och bild. Den kan erbjudas som en fristående produkt (så kallad "stand alone") och sker inte i realtid. Dina kunder kan därför ta del av din expertis trots att du själv inte finns på plats.

Onlinekursen kan med fördel varieras med några av ovanstående alternativ eller med till exempel individuell support och/eller grupphandledning i realtid.

Som du kanske förstår kan flera lösningar gå in i varandra och blandas i det oändliga. Bara din fantasi och dina och dina kunders behov styr vad som blir bäst.

Fundera: 

Vad är det du vill uppnå? Vilka ska du hjälpa? Vill du skapa en digital produkt för att marknadsföra dina tjänster eller utbilda fler enklare? Vilket/vilka format tror du passar dig, dem du hjälper och ditt ämne bäst?

Ja, frågan är: är du fortfarande säker på att en onlinekurs är det bästa valet för dig? Eller är det något annat format (eller en kombination av ovan) som passar dig och dina kunder bäst?  

Vill du undersöka om en onlinekurs är det bästa valet för dig?  

Då är du välkommen att boka ett fritt strategisamtal– då kan vi undersöka vilken kanal och vilket konceptidé som blir bäst för dig. Samtalet tar c:a  25-minuter. 

Klicka på knappen och boka ditt samtal här:

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK