Lärplattformar 1: Wordpress för din onlinekurs

Lär dig välja rätt verktyg när du ska utbilda online

· TEKNIK o PLATTFORMAR

Det där med plattformar.

Om du googlat på "lärplattform" så vet du vad jag menar...

Det finns hur många alternativ som helst.

Någon sa, att det där med att hitta den optimala lärplattformen, det är som att hitta livslång kärlek på Tinder. Det finns oändliga chanser till en partner, och alla visar sig från sin bästa sida. Men, det kan ta åratal innan man hittar den rätta, som står sig i det långa loppet.

Och likadant är det med lärplattformar.

Väljer man fel plattform så kan man alltid byta, men med risk att det kan bli lite krångel. Det kan bli en onödig omväg alltså.

Låt oss röja lite i djungeln.

Många plattformar är byggda för stora bolag med många anställda (även om de säger att de funkar för oss småföretagare, så stämmer det sällan). Andra plattformar är gjorda för skola eller offentlig sektor. Och andra är verkligen utformade efter det mindre kunskapsföretaget – för dig och mig. Dessa har tjänster och funktioner som faktiskt stöttar de behov vi konsulter, coacher och tjänsteföretagare kan ha.

Så det första du måste göra är alltså att se till att du väljer en lösning som har det lilla tjänstföretaget som sin primära målgrupp. Inget annat.

Redan där har vi lyckats begränsa en hel del.

Men vi behöver begränsa mer.

Mycket mer.

De plattformar som vänder sig till det lilla tjänsteföretaget går att dela in i tre olika underrubriker:

1. Wordpress (eget värdskap)
2. färdiga lärplattformar (tredjepartsvärdskap)
3. eller marknadsplatser för onlinekurser

De har alla olika fördelar och nackdelar.

I den här första lektionen pratar vi för- och nackdelar med Wordpress.


WORDPRESS PASSAR dig som 

 • vill ha maxad kontroll över ditt kursinnehåll.
 • vill betala en engångssumma (du behöver dock betala för uppgraderingar).
 • vill ha en mer skräddarsydd plattform. Det blir en plattform som du (i teorin) kan "branda" och anpssa som du vill.
 • Du kan också lägga till och ta bort funktioner allt eftersom, genom att lägga till nya WP plugins.

WORDPRESS passar däremot INTE dig som 

 • vill komma igång snabbt.
  Wordpress har en relativt lång uppstartssträcka. Det tar tid att sätta upp systemet. Du behöver installera plattformen, sätta upp integrationer och skräddarsy. Du kan inte börja använda något förrän du är klar med integrationer och funktioner.
 • inte vill lära dig en massa teknik. 
  OK, du klarar säkert att göra mycket själv, men det kräver en hel del tid och support innan du är I gång. Eller så kan du förstås anlita någon som utför jobbet, men det kan snabbt bli dyrt. Dessutom blir du beroende av att den som byggt plattformen kan fortsätta hjälpa dig under resans gång. Om du vill ha funktioner som samtalsforum, m.m. behöver du i många fall införskaffa separata plugins. Och du behöver få varje separat del att synka tillsammans. Det kan bli en utmaning – och så fort det kommer en uppdatering behöver du göra om hela proceduren igen!
 • Inte vill betala extra utgifter för tilläggs-plugins.
 • inte vill betala för ytterligare tjänster.
  Du behöver betala för extern hosting för dina videofilmer, PDF:er och så vidare. Du behöver alltså betala lagringsplats för alla lektionsfilmer och säljfilmer du kommer att ha i din kurs/kurser. När du har flera olika tjänster som ska sys ihop ökar risken för att allt inte synkar. Bara det här med att ha alla dina filmer på en extern tjänst (YouTube, Vimeo, Wistia eller Amazon S3) riskerar att komplicera till det.

  Många älskar Wordpress och föredrar WP alla dagar i veckan. Andra föredrar färdiga lärplattformar eller att sälja sin kurs via en så kallad "marknadsplats". Alla tre har sina fördelar och nackdelar.

  Längst ner på sidan kan du bläddra till nästa lektion! Där hittar du artiklarna om de fyra andra alternativen!


  /Ella på Course it matters


  P.S. Vill du få hjälp att välja rätt plattform? Vill du slippa googla runt och riskera att det ändå inte blir rätt – för dig? Boka en timme så urskiljer vi dina behov och väljer den bästa lösningen för ditt ämne och din verksamhet.
  Boka här: https://www.courseitmatters.se/store 

  Eller vill du veta mer om onlinekurser och hur du kan hjälpa fler människor online –anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.

 

broken image

 Course it matters är resultatet av en vision. På stranden en blåsig vinterdag utanför Visby 2012 fick jag till mig: "Det finns inte tid för något annat" Du ska hjälpa dem med viktiga budskap – så att de kan nå ut och hjälpa många fler människor snabbare. "För det finns inte tid för något annat!"

Course it matters är också resultatet av mina år som elearningproducent och pedagogiskt ansvarig på en av Stockholms mest etablerade eLearningproduktionsbyråer, 10 år som gästlärare i interaktivitet, pedagogik och manus på branschens yrkeshögskola, och inte minst de senaste åren då jag utforskat hur vi som kanske inte är så värst teknikintresserade kan skapa utbildning som skapar lust, engagemang och resultat.

Jag har hjälpt hundratals kunder att bygga DIY kurser i ämnen som: ledarskapsutveckling, mental coaching, drömtolkning, healing, mindfulness, ACT, olika varianter av kost, hästfoder, viktminskning, administration, olika former av andlig utveckling, sex, bygga varumärke, miljö/hållbarhet, skogsbruk, tillgänglighet, hunddressyr, olika former av stressbearbetning, Lean, ekonomi, storytelling, produktivitet, olika former av företagande, och så vidare och så vidare.

Nu undrar jag. vilket ämne vill du digitalisera och för vem?

/Ella på Course it matters