Uppdrag, övning eller utmaning

· WEBBPEDAGOGIK,BYGG INGEN BOK PÅ BURK,ENGAGERA ONLINE

Har du koll på skillnaden mellan ett uppdrag, en övning och en utmaning

Jag har märkt att många inte har det. Man använder orden lite hipp happ och man nyttjar inte möjligheten att variera de tre. 

Så här ser jag på dem: alla tre är aktiviteter! Men de bör användas på olika sätt. De fyller olika funktion och de har olika nytta. 

Häng med så får du veta hur du kan använda dem i DIN onlinekurs!

 

1. UPPDRAG

Uppdraget är en aktivitet som deltagaren ska göra. Det är en praktisk handling. Det kan till exempel vara ett slags torrsim där kurstagaren får prova  att göra det du har pratat om. Hen får testa hur det blir i hennes vardag och verklighet när hen gör det. 

Det här är den sortens aktivitet deltagarna i Webbkursprogrammet alltid eftersträvar att använda. Meningsfulla, relevanta "gör-uppdrag" är själva fundamentet till att en onlinekurs blir en "aktivitetskurs" (action-orienterad kurs). 

 

2. ÖVNING

Det här är också en slags aktivitet, men det är en mer reflekterande sådan. Den är alltså mindre praktisk. En övning kan till exempel vara en reflektionsövning, skrivuppgift, diskussion eller samtal i grupp eller motsvarande. Här samtalar eller skriver man om det man insett, förstått, vill ventilera, etc. Den här sortens aktivitet fyller sin funktion men den får inte ta över – på bekostnad av *UPPDRAGET*. Ofta tror man att det räcker med den här sortens aktivitet, men det gör det inte enligt mig. 

 

3. UTMANING

Det här är också en slags aktivitet, men utmaningen är en mer tidsbegränsad aktivitet. Du kan till exempel lägga in en utmaning i din onlinekurs som en extra morot. 

I Webbkursprogrammet händer det att vi kör en utmaning parallellt med programmet – som en lite fristående del. Utmaningen kan förstås också vara fullt integrerad i kursen. 

Ofta finns det en tävlingsaspekt i utmaningen. Man kan tävla mot sig själv eller de andra deltagarna i gruppen. Ofta finns det en vinst av något slag för den som lyckas bäst. blivit klar först eller så ger man en vinst till alla som kommer i mål, inom utsatt tid eller uppnår utsatt reslutat. 

Utmaningen kan vara en stimulerande sporre för dem som lockas av tävlingar och priser. 

 

Till exempel vann Ulrika Tapio Blind Youtubekanalutmaningen i Webbkursprogrammet sommaren 2021. Utmaningen gick parallellt med själva arbetet i Webbkursprogrammet och var valfritt. Bara de som ville deltog. 

 

broken image

 

 

Vill du veta mer om hur du kan skala upp och hjälpa fler via en riktigt bra onlinekurs?

Boka ett (än så länge) kostnadsfritt samtal med Ella!

Då kan vi utforska hur just DU skulle kunna flytta din expertis till webben. 

Till exempel kan vi ringa in vilken 

1. sorts onlinekurs som passar dig och ditt ämne

2. vilket pris du kan ta 

3. och hur du skulle kunna ta ditt nästa steg med eller utan min hjälp. 

Och om du sedan vill jobba mer med mig, och om vi båda ser en matchning, så berättar jag gärna om någon av de tjänster eller produkter som jag tror kan passa dig. 

P.S. Samtalet är förstås till 100% förbehållslöst! 

 

 

broken image