Vilken onlinekurs blir du klar med snabbast?

 

Om du SNABBT och enkelt vill komma igång med att utbilda via webben finns det EN sorts onlinekurs som kan vara lämplig att börja med.

Livekursen.

Men, innan vi går in på det, låt oss backa bandet lite.

**Förenklat an man säga att det finns två sorters onlinekurser: **

  1. SYNKRONA ONLINEKURSEN
  2. ANAKRONA ONLINEKURSEN

Den synkrona sker i realtid. Den kan ske fysiskt i ett klassrum eller t ex via Zoom eller Teams. Den synkrona kallas ibland för realtidskurs, livekurs eller varför inte Zoomkurs.

I princip kan du utbilda "likadant" som du brukar göra på plats, fysiskt. (Notera att jag säger i princip, för detta är samtidigt ett vanligt och STORT missförstånd, vi behöver alltid anpassa vårt vanliga kursmaterial så att det passar för webben, men vi nöjer oss med att konstatera det här och nu.)

Med den synkrona slipper du stora delar av kursproduktionen i och med att du inte behöver spela in och redigera en massa filmer, lägga upp i en plattform, mm.

I princip... allt du behöver är ditt kursmaterial och tillgång till Zoom.

Den anakrona kursen däremot sker "bortanför" tid och rum. Den kan göra delar av utbildningsjobbet åt dig så att du får tid för annat.

Den kallas ofta för den förproducerade onlinekursen.

I den anakrona kursen behöver du tänka till betydligt mer för att innehållet ska fungera. I och med att du själv inte finns på plats och kan parera, behöver du producera och lägga upp materialet på ett särskilt strukturerat och pedagogiskt sätt plattformenen. Det tar en hel del tid och kräver en hel del kunskaper om det digitala mediet.

Det slipper du med den synkrona kursen.

För de allra flesta utbildare är alltså Zoomkursen enklast att BÖRJA med.

Men den allra bästa kursen är nog HYBRIDKURSEN. Den är för många den kurs som är smartast att slutligen landa i.

I det långa loppet.

Då blandar du de båda sätten: du BLANDAR synkront med anakront.

Och även det kan man göra på många olika sätt

En hybridkurs kan ge stor effekt.

Du kan vinna FRIHET och kan lättare ta tillvara på det digitala mediets ALLA pedagogiska möjligheter samtidigt som du kan hjälpa dina kunder.

Sammanfattning: börja gärna med en livekurs men (lyssna nu) gör förarbetet på ett sätt så att du sedan kan glida över till en riktigt bra hybridkurs.

Är du med?

Härligt!