Return to site

Därför blir vi Zoom-zega

Standfordstudie om hur hjärnan reagerar på långa onlinemöten

Nu när ALLA använder Zoom flera timmar per dag börjar det komma studier på hur den mänskliga hjärnan reagerar på långa möten framför datorn.

Den här artikeln förklarar varför så många upplever digitala möten mer tröttande än fysiska – trots att man slipper resorna och kan sitta hemma och jobba.

Jag tyckte artikeln var så pass intressant att jag ville dela den med dig.

Bland annat berättar den det här:

1. Under ett fysiskt möte kan deltagarna skifta fokus: man kan titta på den som pratar, på andra deltagare, på sina anteckningar etc.

Det går inte under ett digitalt möte då ALLA tittar på ALLA hela tiden.

Situationen påminner om att stå på en scen, vare sig man pratar eller inte. Forskarna menar att Zoom gör VARJE deltagare till en ständig talare eftersom man har ögon på sig hela tiden.

Som introvert kan jag verkligen känna igen det.

Håller du med?

Och, vad säger du om det här?

2. Vår intimsfär spänner på en radius av c:a 60 cm. Interaktivitet inom den sfären är vanligtvis reserverad för familj och nära relationer. På ett Zooommöte kan främlingars huvuden bli "stora" och upplevas komma närmare än man förmodligen önskar.

3. Man kan inte annat än fråga sig: Måste verkligen ALLA möten ske online?

Jag har jobbat via Zoom, nästan till 100% varje dag sedan 2014-2015 och för några år gjorde jag en kupp. Jag flyttade jag vissa kundsamtal från datorn till mobilen. Då kan vi prata när vi rör oss, kanske tar en promenad, tankar sol, samtidigt som vi pratar, lyssnar och rådgör. Det gör att vi slipper några timmar dator varje vecka.

Och nu till 10 000-kronorsfrågan: hur kan vi anpassa vår verksamhet, arbetsmiljö, våra möten och digitala utbildningar så att de faktiskt PASSAR människan?

Vad tänker du? Skriv gärna en kommentar här nere eller skicka ett mejl!

/Ella på Course it matters

P.S. Minns att du spelar roll, din kunskap behövs, det finns många som letar efter det du kan!

P.S. Nyfiken på hur du skulle kunna utbilda online – på ett sätt som ger upplevelser och resultat? Boka ett onlinekurssamtal med Ella idag!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK