Kraften i en mastermind

– blanda lärandet med online och offline

Har du varit med i någon form av Mastermind, kanske offline eller online? 

Eller känner andra som har det?

Oavsett vilket så känner du kanske igen uttrycket: "Vi är summan av de fem personer vi tillbringar mest tid med." 

Det är ett ganska så tankvärt citat. Eller hur?

Det handlar om att umgås med människor som man trivs med och utvecklas med. Människor som får dig att expandera och blir mer DU.

Gör du det?

Handen på hjärtat.

Som hjälper dig att uppnå din högsta potential?

Så här kan man beskriva ett mastermind:

Ett mastermind är en grupp jämbördiga kollegor/vänner som är mentorer för varandra. Som stöttar varandra på en regelbunden basis. Som utmanar varandra att växa och till att göra det vi kanske inte vågar – men som vi egentligen vill – och är ämnade att göra.

Men du kan också använda ett mastermind där du blir en form av mentor. Där du leder en grupp med kunder.

Då kan du nå människor som annars kanske inte har råd att boka dig individuellt. För i ett mastermind coachar du flera personer samtidigt.

Så här kan ett mastermind funka:

Antingen finns det en facilitator eller inte.

Finns det en facilitator så bestämmer denne datum och bjuder in deltagarna. Oftast är det facilitatorn som coachar eller så coachar alla varandra. Det finns en överenskommelse om hur många gånger man ska träffas/under hur lång tid man ska hålla på. Till exempel 6 månader, ett år, etc.

Passar ett mastermind dig och ditt ämnesområde?

Jag tror att masterminds passar fler områden än vi vanligtvis tänker. De allra flesta gillar ett socialt lärande, att utvecklas tillsammans med andra. Vare sig det är den vuxne, ungdomen, entreprenören, privatpersonen eller den anställda på ett företag.

Gruppmöte eller mastermind är ett relativt low tech-sätt att skala upp din verksamhet och att nå fler kunder. Till exempel kan du använda programvaror som Zoom, Skype och Google Hangouts.

Gruppmöten eller masterminds är ofta ett perfekt komplement till en webbkurs. Webbkursen lär då ut det som är generellt och gruppmötet/mastermindet öppnar upp för interaktion och/eller individuell coachning – fast i grupp.

P.S. Just nu funderar jag på om nästa omgång av mitt Webbkursprogrammet kommer att kompletteras med någon form av masterminds eller gruppträffar.

Jag har förstås redan provat det mesta. Allt från gruppsupport via en digital kommunikationsplattform (Facebook, Slack, Asana) till "woffice" till andra former av så kallat peer-to-peer-stöd.

Men just nu funderar jag alltså på en mer utvecklad mastermind-variant...

Du kan få vara med att påverka mitt beslut! Är det något du skulle vilja? Skriv i så fall en rad och berätta.

broken image
broken image