Lärplattformar 1: Wordpress för din onlinekurs

Lär dig välja rätt verktyg när du ska utbilda online

· TEKNIK o PLATTFORMAR

Det där med plattformar alltså.

Om du googlat på "lärplattform" så vet du vad jag menar.

Det finns hur många alternativ som helst.

Någon sa, att det där med att hitta den optimala lärplattformen, det är som att hitta livslång kärlek på Tinder. Det finns oändliga chanser och alla visar sig från sin bästa sida. Men, det kan ta åratal innan man hittar den rätta, som står sig i det långa loppet.

Väljer man fel plats (för sin onlinekurs, livekurs eller sitt medlemsprogram) så kan man alltid byta senare, men räkna med att det kan bli ganska ansträngande. Det kan bli en onödig och dyrköpt omväg alltså.

Låt oss röja lite i djungeln.

Alla plattformar vänder sig inte till oss småföretagare.

Många plattformar är byggda för stora bolag med många anställda (även om de säger att de funkar för oss småföretagare, så stämmer det sällan). Andra plattformar är verkligen utformade efter det mindre kunskapsföretaget. De har tjänster och funktioner som faktiskt stöttar de behov vi konsulter, coacher och tjänsteföretagare har.

Så se alltså till att du väljer en lösning som har det lilla tjänstföretaget som sin primära målgrupp.

Redan där har vi lyckats begränsa en hel del.

Men vi behöver begränsa mer.

Mycket mer.

De plattformar som vänder sig till det lilla tjänsteföretaget går att dela in i tre olika underrubriker:

1. Wordpress (eget värdskap)
2. färdiga lärplattformar (tredjepartsvärdskap)
3. eller marknadsplatser för onlinekurser

De har alla olika fördelar och nackdelar.

I den här första lektionen får du veta för- och nackdelar med Wordpress.

WORDPRESS PASSAR dig som 

 • vill ha maxad kontroll över ditt kursinnehåll.
 • vill betala en engångssumma (du behöver dock betala för uppgraderingar).
 • vill ha en mer skräddarsydd plattform. Det blir en plattform som du (i teorin) kan "branda" och anpssa som du vill.
 • Du kan också lägga till och ta bort funktioner allt eftersom, genom att lägga till nya WP plugins.

WORDPRESS passar INTE dig som 

 • vill komma igång snabbt.
  Wordpress har en relativt lång uppstartssträcka. Det tar tid att sätta upp systemet. Du behöver installera plattformen, sätta upp integrationer och skräddarsy. Du kan inte börja använda något förrän du är klar med integrationer och funktioner.
 • inte vill lära dig en massa teknik. 
  OK, du klarar säkert att göra mycket själv, men det kräver en hel del tid och support innan du är I gång. Eller så kan du förstås anlita någon som utför jobbet, men det kan snabbt bli dyrt. Dessutom blir du beroende av att den som byggt plattformen kan fortsätta hjälpa dig under resans gång. Om du vill ha funktioner som samtalsforum, m.m. behöver du i många fall införskaffa separata plugins. Och du behöver få varje separat del att synka tillsammans. Det kan bli en utmaning – och så fort det kommer en uppdatering behöver du göra om hela proceduren igen!
 • Inte vill betala extra utgifter för tilläggs-plugins.
 • inte vill betala för ytterligare tjänster.
  Du behöver betala för extern hosting för dina videofilmer, PDF:er och så vidare. Du behöver alltså betala lagringsplats för alla lektionsfilmer och säljfilmer du kommer att ha i din kurs/kurser. När du har flera olika tjänster som ska sys ihop ökar risken för att allt inte synkar. Bara det här med att ha alla dina filmer på en extern tjänst (YouTube, Vimeo, Wistia eller Amazon S3) riskerar att komplicera till det.

  Många älskar Wordpress och föredrar WP alla dagar i veckan. Andra föredrar färdiga lärplattformar eller att sälja sin kurs via en så kallad Marknadsplats. Alla tre har sina fördelar och nackdelar.

  Vill du få hjälp att välja rätt plattform för dina kurser? Vill du slippa googla runt och riskera att det ändå inte blir helt rätt? Boka en timme så urskiljer vi dina behov och väljer den bästa lösningen för dig och din verksamhet. (Du får också tips på vad just du behöver göra INNAN du sätter igång med själva tekniken.) Boka här så får du ett konkret förslag som jag hoppas och tror kommer att passa dig länge.

  Boka här: https://www.courseitmatters.se/store 


  Men hur var det med de andra lektionerna om plattformar då?
  Alltså var finns lektionerna om "Färdiga lärplattformar" och "Marknadsplatser för onlinekurser"? 

  Jo, anmäl dig här så får du nästa lektion om någon vecka. (Får du redan mitt kunskapsmejl behöver du inte göra något – då kommer lektionen till din inbox av sig själv.)

 

broken image

Eller är du mer nyfiken på vilken sorts onlinekurs du kan skapa?

Hur mycket din kurs kan kosta eller vilken kursidé som blir bäst? Boka ett kostnadsfritt onlinekurssamtal här!

Under samtalet undersöker vi hur ditt företag kan uppgraderas med hjälp av en digital lärprodukt. VI ringar in vilken sorts lärprodukt och vilket ämne som kan passa dig och hur du enklast ökar frihet, inkomster och impact. Samtalet passar dig som redan säljer din kunskap i någon form. (P.S. Här pratar vi alltså inte plattformar utan hur du kan ta ditt första steg för att kunna hjälpa fler människor enklare.)

broken image