Trött på långa Zoommöten?

Standfordstudie om hur hjärnan reagerar på långa onlinemöten

· ENGAGERA ONLINE,WEBBPEDAGOGIK

Nu när ALLA använder Zoom flera timmar per dag börjar det komma studier på hur den mänskliga hjärnan reagerar på långa möten framför datorn.

Den här artikeln förklarar varför så många upplever digitala möten mer tröttande än fysiska – trots att man slipper resorna och kan sitta hemma och jobba.

Jag tyckte artikeln var så pass intressant att jag ville dela den med dig.

Bland annat berättar den det här: 

1. Under ett fysiskt möte kan deltagarna skifta fokus: man kan titta på den som pratar, på andra deltagare, på sina anteckningar etc.

Det går inte under ett digitalt möte då ALLA tittar på ALLA hela tiden.

Situationen påminner om att stå på en scen, vare sig man pratar eller inte. Forskarna menar att Zoom gör VARJE deltagare till en ständig talare eftersom man har ögon på sig hela tiden. 

Som introvert kan jag verkligen känna igen det.

Håller du med? 

broken image

Och, vad säger du om det här?

2. Vår intimsfär spänner på en radius av c:a 60 cm. Interaktivitet inom den sfären är vanligtvis reserverad för familj och nära relationer. På ett Zooommöte kan främlingars huvuden bli "stora" och upplevas komma närmare än man förmodligen önskar.

3. Man kan inte annat än fråga sig: 

Måste verkligen ALLA möten ske online? (Ja, nu är det jag och inte artikeln som undrar). 

Jag har varit platsoberoende till 100% sedan 2012 och har haft varje kundmöte via Zoom långt innan C19 bröt ut.

För ett par år sedan flyttade jag vissa kundsamtal från datorn till mobilen och kunnat coacha medan jag tar en promenad. På så vis har jag åtminstone sluppit några timmar framför datorn varje vecka.

Det har betytt mycket.

Jag försöker också komma ihåg att genomföra täta gemensamma aktiva pauser när vi jobbar live online i Webbkursprogrammet (och givetvis skapar vi smågrupper via Zooms breakout rooms så ofta det är relevant!)

 

Och nu till 10 000-kronorsfrågan: hur kan vi anpassa arbetsmiljöer, möten och digitala utbildningar så att de faktiskt PASSAR oss som människor?

Vad tänker du? Säkert har du fler förslag som jag inte tänkt på.

Skriv gärna en kommentar eller skicka ett mejl!

/Ella på Course it matters

P.S. Minns att du spelar roll, din kunskap behövs, det finns många som letar efter det du kan!

broken image

P.S. Nyfiken på hur du skulle kunna utbilda online – på ett sätt som ger upplevelser och resultat? Boka ett onlinekurssamtal med Ella idag!

broken image
broken image