Lärplattformar 2: tredjeparts lärplattformar

Lär dig välja rätt när du ska utbilda online

· TEKNIK o PLATTFORMAR

Då har vi kommit till lektion två i vår lilla plattformskola. Temat är "färdiga" lärplattformar (även kallat tredjepartsvärdskap).

Det är de färdiga plattformarna som har gjort att jag har nypt mig själv i armen flera gånger om dagen de senaste 10 åren. För det är de som har gjort frihet och skalbarhet möjlig för mig och mina kunder!

Alltså, att vi som inte är så intresserade av teknik kan lyckas sätta samman en digital lärprodukt – på egen hand – är inget mindre än MAGI! Och att det sedan inte kostar mer än några hundralappar per månad gör mig nästan mållös! (Särskilt vi som varit med sedan starten fattar!)

Jag pratar alltså om så kallade färdiga lärplattformar.

En färdig lärplatform blir ett slags hem för ditt kursmaterial, det är där du kan förvara allt material. Men den ska också kunna hantera både betalning och leverans, kort sagt, den ska klara att sköta stora delar av din utbildningsverksamhet.

I en färdig lärplattfom utgår man från "färdiga" mallar som man i princip “bara” fyller med texter, ljudfiler, filmer och uppdrag. (Det är fortfarande mycket att lära sig och genomföra, men tekniken har blivit oändligt mycket enklare jämfört med "förr".)

Det finns många olika leverantörer av plattformar så det är lätt att känna sig överväldigad när man ska bestämma sig. Visst, man kan googla och fråga andra som byggt en kurs, men risken är att man får råd som passar dem – inte nödvändigtvis dig. Att välja lärplattform är som att välja en bil. De funktioner som du behöver för din kurs, ditt ämne, dina kunder och ditt sätt att utbilda gör dina behov unika. Så var varsam med de råd du får. Alla plattformar passar inte alla. Det som passar en kollega, passar inte nödvändigtvis dig. (P.S. Längst ner har jag ett litet erbjudande som kan hjälpa dig att välja rätt i teknikdjungeln).

De flesta plattformar prioriterar lite olika saker.

Förenklat kan man säga att några leverantörer lägger fokus på lärandet, alltså på slutanvändarens upplevelse och resultat, medan andra satsar på att förenkla produktionsfasen via integrerade produktionsverktyg, medan andra prioriterar marknadsföring eller tar en större helhetsgrepp för att stötta fler delar av ditt företaget.

 

Men vad kostar det då?

Vanligtvis hamnar kostnaden för en lärplattform på mellan 0 – 1500 kr/månad. Du kan alltså hitta en plattform som är helt gratis! Men om du väljer att betala minst 400-600 kr/månad kan du få en mer professionell paketering av din kurs.

EN FÄRDIG LÄRPLATTFORM PASSAR dig som

  • vill ha många inbyggda funktioner som redan synkar med varandra.
  • vill att plattformen ska kunna hantera hela kundresan integrerat
  • vill ge dina kunder en god lärupplevelse*
  • vill ha kontroll på hur mycket du betalar varje månad
  • vill kunna lita på att din plattform håller sig i framkant. Du vill ha en plattform där experter löpande förbättrar funktionerna – utan att du behöver vara involverad
  • vill att din kurs ska kunna matcha din grafiska profil
  • vill ha tillgång till support när något krånglar.

    *kommer inte automatiskt med verktyget utan du behöver själv anpassa ditt innehåll till det digitala formatet innan du lägger upp ditt material i plattformen.

EN FÄRDIG LÄRPLATTFORM passar INTE dig som

  • inte gillar att hyra plats för ditt kursinnehåll i någon annans "hem".
  • inte vill begränsa dig vad gäller funktioner och utseende (såvida du inte kan CSS/HTML programmering. Då kan du göra mycket även i en färdig plattform).
  • vill slippa betala en årlig eller månatlig avgift. I flera fall (men inte alla) behöver du betala så länge du använder plattformen. (Somliga plattformar tar också en procentuell avgift för varje såld kurs.)
  • redan är väldigt bra på Wordpress och gillar att jobba med det tekniska. Då kan Wordpress eller motsvarande vara en utmärkt lösning.

P.S. Vill du få hjälp att välja plattform? Slippa googla runt och riskera att det ändå inte blir rätt? Boka en timme så urskiljer vi dina behov och den bästa lösningen för dig och din verksamhet. Boka tid här så får du ett konkret förslag på en plattform som du kan luta dig mot i många år framåt.

broken image

Eller så bokar du ett kostnadsfritt onlinekurssamtal! Under det här samtalet undersöker vi hur ditt företag kan uppgraderas med hjälp av en digital lärprodukt. Vi ringar in vilka lärprodukter som kan passa dig och hur du enklast ökar frihet, inkomster och impact. 

Samtalet passar dig som redan säljer din kunskap i någon form.
(P.S. Här pratar vi alltså inte teknik eller plattformar utan om hur du kan hjälpa
fler människor enklare.)

 

broken image